utorak, 14. listopada 2008.

Projekt očuvanja okoliša






Projekt "Priroda, najljepši mozaik" ima cilj razvijanja svijesti mještana i posjetitelja Bistre koja je sastavni dio parka prirode "Medvednica".
Projekt smo razvili Ivica i ja kao vodeći predstavnici udruge izviđača "25.SDI Bistra". Prijavivši se na natječaj objavljen od strane MZOPUG, udruzi je odobreno 30.000,00 kn za izradu projekta. Članovi su u namjeri razvoja svijesti u izradu projekta uključili i same mještane koji su pomogli u postavljanju tabli, ali i samoj pripremi. Akcija je protekla odlično i vrlo uspješno. Prilikom postavljanja napravljen je i kratki dokumentarni film od strane "Fade in", te je prikazan na HRT-u.
Poruke su osmišljene sa ciljem da ostanu zapamćene pojedincu koji ih čita. Svaka poruka govori što treba činiti, kako se treba ponašati, što se u okolini događa ili što će se dogoditi.
Lokacijski table su raspoređene duž cijele Općine D.Bistra, te na mjestima gdje je ljudska nemarnost uzela maha.
Najvažnije je da su u projektu sudjelovala djeca različite dobi, pa je i nekoliko tabli postavljeno upravo pored škola, vrtića, igrališta.
Table su pripremali stariji članovi udruge izviđača, te su sve table rukom izrezbarene, pofarbane i polakirane. Jedina mana su natpisi koje smo lijepili na drvo. Materijal je nešto kao naljepnica što u kombinaciji s polusuhim drvom nije odreagiralo kao dugoročno riješenje. Unatoč višestrukom lakiranju natpisi su se odlijepili i većina tabli stoje prazne ili s djelomičnim porukama. Naravno da za to postoji riješenje koje se zove ODRŽAVANJE, no danas imenovana udruga nema za to interes.
Osobno žalim što projekt propada zato što sam uložila snage i vremena za njegovu pripremu i realizaciju; zato što je Ivica u njemu vidio potencijal; zato što su ga ljudi dobro prihvatili; zato što su table uljepšale okoliš; zato što je namjera bila ispravna i za dobrobit.
No table još uvijek stoje i pogled na njih me podsjeti koliko je ideja bila dobra, namjera iskrena, no podrška okoline je pasivna i još treba neko vrijeme jer se svijest razvija sporo.
Ja sam među onima koji koračaju brže, čekam one koji čekaju "neka druga vremena" i imam dovoljno strpljenja, ideja i optimizma da započnem ispočetka kad ostali budu spremni.

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentatori :)