četvrtak, 16. listopada 2008.

Dječje špekule - soba 8

Marina. jedna od blizanki roma. Sestra i ona su rođene prerano i u inkubatoru izgubile vid. Marina je potpuno slijepa i s velikom retardacijom, a Angelina ne vidi samo na lijevo oko. Nakon rođenja su izgladnjivane od strane roditelja kojima je oduzeto skrbništvo i pravo viđanja. Marina može hodati, ali ne želi. Voli da ju se nosi i mazi. Voli kad joj pjevam, ljulja se u ritmu. Pokretna je i voli se penjati. Često se penje preko ograde kreveta pa kad nije s nekim u šetnji, zavojem je vezana za krevet. No nije to ništa strašno. Ona mora malo biti sputana jer bi se inače mogla ozljediti. Jede sve. U bolnici je mezimica.
Angelina. Druga blizanka roma. Ona je jedna od sretnica jer je posvojena u Italiju. Ana je moja prijateljica i žrtvovala je jako mnogo kako bi Angelina napredovala. Angelina bi bila samo još jedno dijete s mentalnom retardacijom da joj se ona nije posvetila. Danas Angelina ide u školu i raste kao i sva druga djeca. Na oko nikada neće vidjeti, ali uz puno ljubavi svladat će i tu prepreku. Vesela je i zaigrana, razumije sve, govori talijanski. Voli naočale jer sakrivaju oči. Voli sve što i male djevojčice od haljinica do nakita. Izbirljiva je u hrani. Ne dolazi često u posjetu sestri jer se boji da ju opet ne ostave u bolnici.
Staša. Vesela djevojčica. U glavnom u krevetu, no voli vožnju u kolicima. Ima krevet do Josipovog. Jede gotovo sve, a sonda je za terapiju. Voli kad joj se govori da je lijepa. Razumije poprilično kad joj se obrača. Jako je emotivna i vezana za osoblje.
Marin. Umiljat i stalno u krevetu. Ne može hodati, ali voli kolica i šetnje. Jede samo kašice i samo ako su ukusne. Za razliku od ostalih, tiho je dijete. Ima predivan grlen smijeh kad ga se mazi i veelike oči. Roditelji ga posjećuju i brinu se za njega.
Dragan. Kad želi privući pažnju jednostavno pljuje. Ove godine je operirao stopala kako bi lakše hodao. Jede sam, zaigran je i voli se maziti. Lijep je ko slika i malo glasan. Mezimac.
Slađana. Kad želi privući pažnju, njiše cijeli krevet i jako lupa da bude što glasnija. Kad je zaigrana dubi na glavi i uvijek je naopačke. Jede samo kašastu hranu ali jede dobro. Vesela je i zaigrana, hoda.

2 komentara:

  1. Ti si Ida jedna divna dijamantna špekula, krasna perla ovoga svijeta, puna ljubavi, puna suosjećanja, jednostavno, dijete Neba. Apsolutno. Ovi tvoji komentari na slike, dirnuli su me tik do ispod kože, pa onda još zeru dublje. Do tvrde kosti.
    Budi i dalje takva...divno jedno biće svjetla koje je greškom palo na ovaj svijet. Za tebe je neki drugi...bolji.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno svaka čast špekulice.
    Neznam odakle dobivaš ili crpiš toliku snagu za sve ovo što radiš.
    Jedna molba ako može,molim te kako da dođem do opakog žuće

    OdgovoriIzbriši

Komentatori :)