ponedjeljak, 13. listopada 2008.

Kaktusopija by Ida




















Kaktusi su moja biljka. Snažni su i otporni, djeluju zastrašujuće i dobro su naoružani, skladište vodu kako bi što dulje preživjeli, zimi su lijeni i spavaju, ljeti su živahni i puni predivnih ogromnih cvjetova, djeluju samotnjački i nepristupačno a u stvari se vole maziti i traže pažnju.

Ljeti ih zalijevam jedanput tjedno i gnojim istovremeno gnojivima za rast i jačanje korijenja. Držim ih na zapadnoj strani kuće tako da ih u podne sunce ne sprži već da uživaju u poslijepodnevnoj toplini i svjetlosti. Iduće proljeće će promijeniti lokaciju na kojoj će uživati u jutarnjem i poslijepodnevnom suncu.
U ovo jesenje doba su u podrumu i polako se privikavaju na uvjete bez sunca i s puno manje topline. Naime, oni su kao medvjedići i zimi im je potrebna hibernacija jer od proljeća do zime troše puno snage na nove izdanke, cvijetove i rast. Zimi je zalijevanje vrlo rijetko, ovisno o suhoći zemlje, temperaturi prostora i znakovima koje kaktusi pokazuju.
Budući su uistinu napredni, na proljeće slijedi presadnja u malkice veće teglice, ali i razdvajanje onih koji rastu u skupini jer najveći crpe najviše, a maleni jako malo. Kod sadnje koristim isključivo mješavinu supstrata pomice i humusa ili vrlo malo zemlje. Samu zemlju ne preferiram stoga što upija i zadržava vodu te se umulji što kaktusovom korijenu nije drago. Korijen voli rahlo tlo u kojem može nesmetano razvijati svoje krhko korijenje.
Neke mladice odvajam od glavne stabljike tako da ih odrežem i pustim da se osuše tj. zatvore ranu, malo ih umočim u prah od ugljena i posadim u teglicu. Prvih par dana su bez vode, a nakon toga slijedi obilni tretman. Inače kod presađivanja je potrebno paziti da se zemlja oko korijena makne, ali vrlo pažljivo bez oštećenja korijena (kod ukorijenjenih kaktusa i prilikom razdvajanja). Ukoliko se korijen ošteti, ne treba ga zalijevati barem 5 dana od sadnje.
Važno je i da ih se ne drži na jakom suncu preko ljeta. Treba ih zaštititi od jakog sunca koje ih može spržiti, a ozljede su trajne.
Moji kaktusi su predivni i istinski uživam u njihovom razvoju. Inače oni se u botanici nazivaju "savršenom biljkom" - zar trebam išta više reći ;)

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentatori :)